Adviezen vanuit de Bijbel

Sociale media en onze kinderen


Het sociale netwerk, of sociale media zoals we ze ook wel noemen, is inmiddels een zeer belangrijk onderdeel van het leven van onze jongeren geworden. De hele dag kan men in principe online zijn met anderen en men weet daar heel vaak geen maat in te houden. En ja, of we het nu leuk vinden of niet, we krijgen er onvermijdelijk allemaal op één of andere manier mee te maken. Sociale media heeft in de laatste jaren een gigantische ontwikkeling doorgemaakt, waarbij het consumentengebruik enorm is toegenomen. Tegenwoordig leeft bij sommige jongeren de extreme gedachte, dat een leven zonder sociale media eigenlijk niet meer kan. Voor de duidelijkheid, hierbij denken we natuurlijk direct aan Facebook, Instagram, Youtube, Whatsapp, Linkedin en Twitter, maar... in feite is dit nog maar een klein deel van wat mogelijk is, het aanbod wordt nog veel breder en het zal naar verwachting dus toenemen.

Zijn er effecten op onze manier van leven?
Uiteraard zijn die er. Omdat de hype van sociale media nog relatief nieuw is, zijn de gevolgen hiervan op de langere termijn nog moeilijk precies aan te geven. Maar het bijna constant online zijn, moet toch wel een bepaald blijvend effect hebben op onze manier van leven. Er is ook nagenoeg geen leeftijdsgrens, jonge kinderen worden al zo vlug mogelijk eigen gemaakt met computergames en al gauw wordt het zo belangrijk voor ze, dat voor velen van hen het een zware straf is, als ze bijvoorbeeld een keer niet mogen gamen. Het is beslist niet realistisch om te denken dat het geen effect zou hebben op kinderen, uiteraard geldt dit natuurlijk ook voor Youtube en televisie programma's voor kinderen. De vele reclames die slim zijn afgestemd op onze kinderen, zijn er zeker niet voor niets maar hebben effect. Kinderen zijn beïnvloedbaar en hebben ook een sterke fantasie wereld. Ze kunnen bijvoorbeeld urenlang hun favoriete personages uit een series naspelen. Het feit alleen al dat ze hiermee bezig zijn, heeft invloed op de manier waarop onze kinderen leven. In die tijd kunnen ze immers niet buitenspelen of iets anders doen, wat op hun leven feitelijk veel gezonder voor hen zou zijn.

Vooral het groeiend aantal agressieve games, hebben met name invloed op kinderen van acht tot elf jaar. Bijvoorbeeld, veel geweld zien in deze levensperiode kan hen angstig maken, maar kan er ook voor zorgen dat ze zelf gemakkelijker agressie gebruiken om hun zin te krijgen.

Een internet vrije dag
Het zou beslist voor menig gezin goed zijn als de ouders af en toe eens zouden besluiten om één keer per week een internet vrije dag te hebben, bijvoorbeeld op zondag. In het begin is het moeilijk, maar het maakt het wat minder vanzelfsprekend dat er internet is en dat is winst. Het is gewoon belangrijk dat een kind (en volwassene) zich ook kunnen vermaken zonder internet. Het is beter om je kinderen te stimuleren om bijvoorbeeld aan sport te doen of een familie-spel of een keer een spannend boek te gaan lezen, dit is goed absoluut beter voor de ontwikkeling. Dat neemt niet weg dat er natuurlijk ook positieve effecten zijn die we zeker niet uit het oog mogen verliezen. Sociale media en internet in het algemeen, kunnen allerlei verschillende functies hebben voor kinderen. Het is bijvoorbeeld ook een bron van informatie en kan in die zin een belangrijke bijdragen leveren aan de algemene ontwikkeling.

Toch moeten we ook voorzichtig zijn.
Laten we in de eerste plaats vaststellen dat degenen die bijvoorbeeld games bedenken met veel geweld en occulte zaken, absoluut door demonen geïnspireerd wordt. Daarbij kunnen we ook gerust stellen dat sommige filmseries drempelverlagend kunnen werken op ons norm besef en dat is zeker zo voor jonge kinderen. Met name computer games kunnen héél snel een verslaving worden en sommige christenen zouden zich verbazen als men wist hoeveel jongeren vandaag al verslaaft zijn aan dergelijke zaken.

De Bijbel zegt dat we de strijd niet hebben tegen normale natuurlijke dingen, maar tegen overheden, machten van de duisternis en boze geesten (Efeze 6) en de duivel is erg serieus, hij speelt dus geen spel. Wat dacht u overigens van films met veel toverij, zoals van Harry Potter of Lord of the Rings, ook die hebben een duistere oorsprong.
Deze wereld is helaas nog steeds onder de invloed van satan, die alles doet om de geest van de mens te vergiftigen met onreine en occulte beelden. We komen het tegenwoordig overal tegen, in de reclames, lectuur, films, computergames en niet te vergeten internet, wat een enorme invloed heeft op vooral jonge mensen. Ongemerkt kunnen hierdoor duistere gedachten een steeds grotere rol gaan spelen in hun leven. Men gaat bijvoorbeeld steeds vaker over games fantaseren en de gedachten worden er steeds meer door beheerst. De gedachten die men daarmee opwekt, kunnen een voedingsbodem zijn voor het ontwikkelen van wat we noemen 'gameverslaving'.

Veel mensen hebben me gezegd "Zoek je nu niet achter iedere boom een demon?". "Het zijn toch maar games en films waarin alles nep is?" Dit soort opmerkingen verwonderen me. Heel veel ouders zijn enorm bezorgd over hun kinderen, men doet er alles aan dat hun kinderen veilig op school komen en bij de sportvereniging etc.. Veel kinderen worden op jonge leeftijd gehaald en gebracht, om dat het nu eenmaal niet veilig is om ze zomaar te laten gaan. Maar nu waarschuwt God ons, om ons niet in te laten met bepaalde zaken, omdat het ons kan beschadigen of van Hem kan verwijderen. Waarom laten we het dan wel toe dat onze kinderen bepaalde films zien of om met occulte games spelen? Welk voorbeeld geven wij zelf? God geeft ons niet voor niets de opdracht om onze kinderen Zijn geboden voor te leven en deze aan hen bekend te maken (Deut.11:16-28).

Je kinderen bewaren voor de boze wereld.
Natuurlijk is ook weer niet alles van de duivel, er zijn beslist games en films waar je van kan genieten. Er zijn echter grenzen waar we niet overheen moeten gaan en we kunnen ook niet alles maar verbieden. God heeft regels en grenzen gegeven uit liefde, opdat het ons goed zou gaan en die ons dus veiligheid bieden. Zo moeten wij ook onze kinderen grenzen geven en niet alles tolereren – voor hun eigen veiligheid – opdat zij uitgroeien tot de persoon zoals God hen heeft bedoeld.

Het is echter de vraag of ouders er goed aan doen, om hun kinderen voor alle verkeerde invloeden van buiten te willen behoeden. Natuurlijk is het te begrijpen, dat christen ouders erg voorzichtig zijn en soms ook echt keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld door de televisie gewoon uit te zetten als er filmscènes worden uitgezonden met veel seks, overspel, geweld, moord en andere zaken, die vrijwel zeker geïnspireerd worden door duivelse krachten. Het is ook te begrijpen dat ouders, als hun kinderen nog erg jong zijn, regelmatig controleren met welke zaken hun kinderen op social media bezig zijn?

De meeste ouders zouden nu eenmaal heel graag hun gezin willen afschermen voor de boze wereld buiten. Maar, je wilt ook weer niet als oud en saai of buitenaards overkomen. Kinderen alleen maar alles verbieden is dus zeker ook niet verstandig, want kinderen moeten zich ook zelf een mening kunnen vormen over dingen, of ze wel of niet goed zijn. En als die ruimte ontbreekt doordat ouders alles maar verbieden, dan zal het verlangen juist toenemen. En in dat geval lopen we kans dat de aantrekkingkracht blijft en ze vroeg of laat het toch gaan uit proberen. We hebben dus beslist wijsheid van God hierbij nodig en gelukkig beloofd de Heer ons dat ook, als we Hem daarom bidden (Jac.1:5).

Ouders zijn het voorbeeld.
Laten we daarbij niet vergeten dat het kind zich meestal spiegelt in zijn ouders. Naar welke fims kijken we zelf naar als ouders en kan er ineens heel veel meer als we het zelf plotseling leuk vinden. De kinderen van nu zijn al heel jong slim genoeg om het gedrag van hun ouders door te hebben. Het is dus moeilijk kinderen iets te leren waar we zelf nog fout in gaan. Kinderen imiteren nu eenmaal graag het gedrag van volwassenen. Kinderen zijn daarbij ook heel snel in het aanleren van verkeerde zaken die ze om zich heen horen. Ouders zijn nu eenmaal een voorbeeld voor hun kinderen, zowel in goede als verkeerde zaken. Ook ouders moeten dus selectief zijn met de films en televisieseries die ze bekijken. Alleen op die manier kunnen we ook open blijven communiceren met onze kinderen en ze duidelijk maken waarom bepaalde dingen voor christenen niet kunnen.

HH

Advies nodig? Mail ons gerust (zie contact), we gaan er discreet mee om en u krijgt altijd binnen twee dagen antwoord.